Harvest Monday – week 23

For English, scroll down please.

Een topweek qua oogst deze week! De oude getrouwen werden nog steeds geoogst: salades, kruiden hier en daar, radijsjes etc. Ook de peultjes komen in steeds grotere getalen binnen. Ik oogstte ook opnieuw paksoi.

Er kwamen deze week ook heel wat nieuwe groentjes op het menu. Zo oogstte ik een eerste groene courgette. Hij zat wat verstopt en kwam dus onverwachts, vandaar ook zijn fors postuur!

De eerste spitskool moest er ook aan geloven en het was meteen een grote jongen: bijna 1,9 kg! Dit gaat nu af en toe in een portie koolsla. We snijden er telkens een stukje af en dekken de rest af met plasticfolie. Zo kan je een spitskool vrij lang bewaren in de koelkast. Ik eet in de zomer niet zo graag gestoofde kool, het is me allemaal wat te winters. De  spitskool is voor ons echt rauwkost.

We aten ook de eerste en enige broccoli. Dat was ook al zo’n flink maal: 1,1 kg! De kolen kunnen de gecomposteerde kippenmest wel appreciëren.

Deze week hoop ik een eerst bloemkool te kunnen oogsten. Kijk ook gerust eens bij de andere deelnemers van Harvest Monday bij Our Happy Acres.

 

This was a great week in terms of harvest! Not only did I manage to harvest some new firsts, they were pretty substantial in terms of weight as well. So I’m pretty pleased!

The snow peas kept coming in, as well as some lettuce, radishes, bok choy and herbs. I harvested thyme and oregano to dry in the shed. I cut back half or one third of the plant and once it has regrown, I harvest the other parts of the plant. This keeps the plants young and keeps them from growing woody.

The first summer squash was more than ready as well. I hadn’t noticed it all week, that’s why it’s such a big one. I prefer to harvest zucchini much smaller.

I also harvest the first pointed cabbage. It’s something I don’t often see in kitchen gardens abroad and I really like it. It’s less “cabbage-y” than a normal green cabbage. Although in summer I prefer to eat it cold, in a coleslaw for instance. This one weighed close to 2 kgs, pretty impressive, considering it has been in the ground for a little over 2 months…

The first and only broccoli was there as well, again pretty impressed with its weight: 1,1 kg.

We did not go hungry this week! Please check out the other posts for Harvest Monday at Our Happy Acres.

 

 

16 gedachten over “Harvest Monday – week 23

  1. You’re already getting zucchini along with your impressive spring vegetables. The cabbage and broccoli look so amazing.

    Our broccoli plants are still small, but it’s been so hot I’m afraid the plants will bolt.

    Like

  2. That’s a beautiful cabbage, and so quick to produce! Perfect broccoli and it looks like you found that zucchini just in time.

    Like

  3. Nice harvest. The broccoli and cabbage are beautiful. I have seen the pointed cabbages in seed catalogs but no one seems to grow them and you can not find them in the markets.

    Like

Plaats een reactie