Recept: Gehaktballetjes met venkel – Recipe: fennel meatballs

fennel gehaktbal gehaktballetje auberginesaus tapas abondigas patatas bravas fennel meatball
Gehaktballetjes met venkel – fennel meatballs

English below.

Weet je nog toen ik zei dat ik geen venkel lustte? Blijkt nu dat ik loog… Deze zomer kreeg ik bij een vriendin een slaatje voorgeschoteld met rauwe venkel. Ja, dat was wel lekker maar het was ook rauwe venkel en érg fijn gesneden. Gestoofde venkel, dat was waarschijnlijk erg vies!

Tot vorige maand de Jamie Magazine in de bus viel en ja hoor, wel 5 bladzijden venkelrecepten! Bah?!
Toen bedacht ik me dat het wel erg belachelijk was om groenten te kweken die je niet lust en zo geschiedde, mijn oog viel op deze gehaktballetjes en man toch, wat hebben we gesmuld!

Ik heb het oorspronkelijke recept lichtjes aangepast en er een andere saus bij geserveerd, namelijk mijn erg pikante auberginesaus (gebaseerd op de saus/pasta bij de risotto van aubergine waar ik eerder over blogde). Geef er een pittig tomatensausje bij en serveer met puree, aardappeltjes, pasta of polenta. Ik serveerde het met gebakken aardappeltjes en wat aioli en zo leek het wel patatas bravas met abondigas. Echt erg lekker! De venkel is subtiel genoeg dat je het kunt serveren aan je kinderen of voormalige venkelhaters maar het transformeert de gehaktbal wel van gewoontjes naar zalig lekker! Het is dus zeker de moeite waard om er wat meer tijd in te steken!

 Ingrediënten (voor 2 goeie eters):
– 1 kleine venkelknol
– 1 ui
– olijfolie
– 1/4 tl venkelzaad
– 300g gemengd gehakt
– klein handje panko
– 1 eetlepel geitenkaas (van de smeerbare soort, bijvoorbeeld Chavroux)

Snipper de venkel zeer klein en spoel goed uit. Snipper de ui ook fijn en stoof samen met de venkel in wat olijfolie voor een tiental minuutjes. Laat het mengsel wat afkoelen.
Meng alle andere ingrediënten in een kom en meng ook het afgekoelde venkelmengsel eronder.
Vorm kleine balletjes en laat ze even in de koelkast opstijven. Bak daarna de balletjes aan in wat olijfolie tot ze een mooi korstje krijgen en voeg daarna je tomatensaus toe en laat nog even pruttelen tot alles gaar is. Smakelijk

Recipe: fennel meat balls

Remember when I told you I didn’t like  fennel, at all? Turns out I’d been lying. In summer, a friend of mine made a fennel salad at a dinner party. I was confused… This tasted good! I told myself it was probably because it was raw and sliced thinly. Surely sautéed fennel would be disgusting?

Until the latest issue of Jamie magazine dropped and page after page was filled with fennel recipes… It started to dawn on me that it was getting pretty ridiculous to grow veggies I don’t like to eat. So I decided to try a meatball recipe and boy, it was great! The fennel is subtle enough to serve to you kids or recovering fennel haters but yet adds a layer of a flavor which transforms the meatball from ok to awesome! It’s definitely worth the effort!

I changed the original recipe a bit and served it with some of my roasted aubergine/eggplant sauce *, it would work really well with your own spicy tomato sauce recipe though. We ate the meatballs with some baked potatoes and aioli, it was like eating patatas bravas and abondigas. I imagine it would be equally delicious with some pasta, rice, mashed potatoes or even some polenta!

Ingredients:
– 1 small fennel
– 1 onion
– olive oil
– 1/4 tspfennel seeds
– 300g of minced meat
– a small handful of panko
– 1 tbsp of goat’s cheese (or cream chease)

Cut the fennel in small cubes and rinse. Slice the onion in small cubes as well. and sautee in some olive oil with the fennel for 10 minutes. Let cool.
Mix all the other ingredients together and at the cooled fennel-onion mixture.
Form little meatballs and let them firm in the fridge. Fry the meatballs in some olive oil until they have a crust and then add the tomato sauce and let it all simmer until the meatballs are cooked through. Bon appétit!

*for the aubergine sauce, just halve your eggplants, put them skin side down in a preheated oven (200°C or 392°F) for about half an hour. Scoop out the flesh and sautee with some onion, tomatoes, garlic, thyme, pepper flakes and season well.

Advertenties

Een gedachte over “Recept: Gehaktballetjes met venkel – Recipe: fennel meatballs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s