Aardappeltijd: tuindagboek week 12-13 (maart 2017)

Het was zeker geen komkommertijd op de tuin maar volop aardappeltijd. Ik ben wat beperkt in plaats maar niets zo lekker als die nieuwe aardappeltjes in juni! Daarom kies ik ervoor om enkel vroege aardappels te poten, die zijn het allerlekkerst. Je bent op die manier ook de gevreesde plaag wat voor want voordat die kan toeslaan, zijn je aardappels geoogst. Je kan ze ook wel in zakken telen, dus waarom niet? 

pootaardappel rode eersteling
Mooie scheuten aan de pootaardappel van Rode Eersteling

Aardappels moeten traditioneel gezien aangeaard worden wanneer het loof bovenkomt, hiermee wordt bedoeld dat je er letterlijk aarde op de blaadjes legt. Op de velden zie je aardappels ook in van die mooie gelijke “hoopjes” groeien. Aangezien ik op een beperkte plaats moet telen, pak ik het net iets anders aan maar het principe blijft wel hetzelfde: ik graaf een geul van ongeveer 20 centimeter diep en de aarde die uit de geul komt, leg ik op een hoop in het midden. Op elke plaats waar ik een pootaardappel kwijt wil, maak ik nog eens een gaatje met de bloembollengaatjesmaker (wat is de officiële naam van zo’n ding), een klein handje kalium erin, aardappeltje erop en gaatje weer dicht… Wanneer binnen een tijdje het loof komt bovenpiepen, dan aard ik aan met de aarde uit het hoopje in het midden… Werkt prima en kost niet zoveel tijd.

Dit jaar teel ik 3 soorten: Eersteling, Rode Eersteling en Berber. Deze teelde ik ook vorig jaar en waren erg lekker, nu nog maar hopen op lekker weer!!

Verder heb ik vorige week ook nog wat rucola gezaaid en de eerste kiemblaadjes laten zich al voorzichtig zien. De kruiden die ik 3 weken geleden zaaide, staan ondertussen ook al boven (al is de peterselie het minst enthousiast maar dat is dan ook een trage kiemer). Van de reukerwten is helaas nog niks te zien, hopelijk geen mislukking ofwel moet ik nog wat meer geduld uitoefenen.

Zaaisels van verschillende kruiden
Bieslook en koriander staan al mooi boven
zaaisels in de kas
Voorlopig nog niks te zien: lathyrus (L), cosmea (M), verschillende groentes o.a. kolen, sla en venkel (R)

Deze week zaaide ik een nieuwe ronde kolen: opnieuw spitskool, bloemkool en broccoli maar ook wat paksoi en koolrabi. Koolrabi is een nieuwe voor mij, ik heb het zelfs nog nooit gegeten… Ik ben benieuwd!

In de kruidenbak heb ik de rozemarijn vervangen door een nieuwe plant, die was zo dood als een pier…

rozemarijn planten
die zielige takjes was ooit rozemarijn, nu vervangen door een frisser exemmplaar

Verder zaaide ik ook nog wat sla (eikenblad en lollo biondia), andijvie, venkel, dille en basilicum. Dit jaar heb ik ook Cosmea gezaaid, ik vind dit naast dahlia’s echt prachtige bloemen. Het staat altijd erg leuk in een vaasje. Daarnaast heb ik ook een iris opgepot. Ik hoop om dit weekend wat spinazie te kunnen zaaien en eventueel een tweede ronde worteltjes.

Advertentie

Een gedachte over “Aardappeltijd: tuindagboek week 12-13 (maart 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s