De prei zit erin! – tuindagboek week 13 (april 2017)

Ik koop mijn prei al enkel jaren op de markt bij een oud mannetje en ook dit jaar is niet anders. Ik werk nu wel in een andere stad waardoor ik de wekelijkse markt moet missen maar vorige donderdag heb ik toch speciaal een ommetje gemaakt voor de preitjes!

Ik plant de prei vrij dicht omdat we dit als vrij jonge zomerpreitjes eten. Klein maar fijn en oh zo lekker! In de rij laat ik zo’n 10 cm tussen en tussen de rijen is ongeveer 15 cm. Ik maak een gat met een pootstok en laat elk preitje gewoon zakken. Je mag ze wel nooit dieper planten dan waar de blaadjes “scheiden”. Nadat je de plantjes in de gaatjes hebt gedaan maak je het niet dicht met aarde maar moet je enkel eens flink gieten. Daarna doe je dat elke dag zodat de gaatjes vanzelf dichtgaan en zo beschadig je de worteltjes niet. Als de preien gaan groeien moet je ze wel aanaarden om zoveel mogelijk preiwit te krijgen… Maar zo ver zijn we nog niet, nu nog wat gieten en wat geduld hebben…

vierkantemeterbak met prei
volle bak pret šŸ™‚

De kolen en sla die op 28/02 had gezaaid waren klaar om verspeend te worden. Ik heb ze in iets ruimere potjes gezet zodat ze flink kunnen groeien. Binnenkort kunnen die ook naar buiten. De cosmea die ik eerder deze week zaaide, komen al boven kijken, die zijn snel! Bij de reukerwten is nog steeds geen beweging te zien, helaas!

Ik heb ook 3 rijen spinazie gezaaid, dat was ik al eerder van plan maar ik was het vergeten. Zowel de prei als de spinazie staan in 2 vierkantemeterbakken op het stuk waar het allemaal begon, de moestuinmicrobe. In mijn andere moestuin heb ik niet genoeg plaats om al m’n bladgroenten kwijt te kunnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s