Volop aan de oogst!

English below.

Ik heb een weekje overgeslagen maar wat was het ook druk… Op mijn werk is begin juli de drukste tijd van het jaar en ook buiten het werk is er altijd wel iets te doen (festivals! terrasjes! spontane bbq’s!) maar goed, ik zal jullie dan maar een dubbele dosis oogstplezier tonen…

dsc00708_zpsjnudbymt
De eerste tomaatjes! Black Cherry en Yellow pear-shaped!

We beginnen met de belangrijkste melding: de eerste tomaten! Traditiegetrouw begon het met de eerste rijpe “Black cherry”, deze soort ongoochelt nooit… Altijd de eerste en laatste tomaat op de tuin en dat in grote hoeveelheden. Ze is bovendien ook érg lekker en mooi van kleur. De andere soorten bleven echter niet lang op zich wachten, de rest kwam hooguit een weekje later… De “Yellow pear-shaped” was ongeveer tegelijkertijd klaar. Later op de week volgden de eerste “Costoluto di genovese” en “Noire de Crimée”.

Het was ook tijd voor de eerste aubergines. Ik heb besloten ze kleiner te oogsten dan vorig jaar want toen vond ik het velletje af en toe erg taai. Ik had er deze keer absoluut geen last van.

dsc00701_zpso8dpohhv
Venkel, aubergines, courgette, frambozen en veel verse kruiden

Ik oogstte ook een eerste venkel, die was perfect, al zeg ik het zelf. Mooie grootte, niks doorgeschoten en helemaal niet droog vanbinnen. De tomaten, venkel, courgette en aubergine gingen met wat paprika’s, ui en kippenbouten in een heerlijke stoofpot (recept van Jeroen Meus).

Verder aten we ook de andere zomerse “usual suspects”: sla, frambozen, koolrabi, courgette, allerlei kruiden en veel bonen…

Afgelopen week kwamen de eerste zomerpreien ook uit de grond. Die zijn klein maar zeker zo fijn, superzoet en heerlijk met veel tijm… Ik wil ze binnenkort ook eens op de barbecue proberen.

dsc00729_zps7whsnspv
Tomaten in al hun kleuren en vormen

De bonen en courgettes bleven uiteraard ook deze week komen en ik haalde ook nog meer aardappeltjes uit de grond (rode eersteling en berber). En toen barstte de tomatenproductie helemaal los, alle rassen in de kas zijn nu aan het rijpen, behalve de “Green zebra”, die hinken serieus achterop. Van zowel de “Noire de crimée” als de geënte tomaat (geen idee welk ras) kon ik een ferme joekel oogsten: 540 gram per stuk! Het is eens wat anders, spaghettisaus maken van twee tomaatjes…

Het kolenvak moest wat worden opgeruimd en ik kon er nog een bloemkool en broccoli oogsten, samen met de eerste spitskool van 2017. De spitskool valt wat tegen, de plant wordt gigantisch maar de spitskool is niet zo groot. Lekker zal hij wel zijn, daar twijfel ik niet aan. Het vak kreeg extra compost en de nieuwe lading koolrabi en paksoi mocht erin. De rest van de gezaaide kolen mag nog een weekje groeien. Er ging ook nog nieuwe venkel en salades de grond in.

Neem een kijkje bij Our Happy Acres, die deze Harvest Monday organiseert en misschien doen jullie volgende week zelf wel eens mee?

 

I’ve been really busy at work lately and in my free time as well (festivals, impromptu bbq-ing, having drinks…) but the good news is that I have a double dosis of harvests for you!

First and foremost: the first tomatoes! As usual the “Black cherry” did not dissapoint and the “Yellow pear-shaped” ripened at the same time. Later that week “Noire de crimée” and “Costoluto di genovese” followed.

The first eggplants were harvested as well. I decided to harvest them smaller than last year and their skin was much less tough!

I also harvested a fennel. I was quite impressed with it, a nice size without any of those dry and tough bits on the inside! The tomatoes, fennel, eggplants and courgettes went into a lovely stew with chicken!

We also ate the usual summer suspects: lettuce, raspberries, all kinds of herbs and beans of course.

The past week the first summer leeks made it to our plate. Summer leeks are never big in size but they make that up in taste! They are very soft and sweet, delicious with lots of thyme. I bet they’re really tasty on the grill as well.

The beans and courgettes kept coming as well and we ate some more potatoes from the garden too. The tomatoe plants gave lots of fruit, I’ve tasted all varieties this week, except for “Green zebra”, this plant is really behind. I harvested two huge tomatoes, both of them weighed 540 grams (=1.20 pounds). I made a lot of spaghetti sauce with just those two tomatoes.

There was lots of weeds growing under the netting of the brassicas, so I weeded there and harvest a cauliflower, broccoli and a pointy cabbage. Not really impressed with the pointy cabbages this year, the plants take up a lot of space and the cabbages theirselves aren’t that big (relatively). I added a layer of new compost and planted out some boke choy and kohlrabi seedlings. The other brassicas will follow next week, I reckon. I planted some lettuce seedlings and fennel as well.

Take a look at Our Happy Acres for more Harvest Monday.

Advertenties

6 gedachten over “Volop aan de oogst!

  1. It sounds like summer there, with eggplant, beans and lots of tomatoes! Interesting comment about the pointy cabbage, I’m trying one this fall, I was thinking I could plant it closer and it would grow up instead of wider.

    Like

    1. It all depends on the variety.. Now I’ve grown “hilmar” and the plants get huge, last year I grew from seedlings I bought on the market and they were still pretty big but the fruit cabbage itself was big as well… I guess I’ll need to be on the look out for a different variety…
      Although I’m not sure yet whether I’ll grow them again… Keeping in mind that my garden is small and there’s only 2 mouths to feed. Kohlrabi is much easier in terms of size and makes some great coleslaw as well 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s