Toen ik klein was, at ik graag rode boontjes met aardappelpuree want dat was cowboy-eten! Geen idee waar dat idee vandaan kwam maar ik bond een cowboy-sjaal voor en zette me achterstevoren op mijn stoel en het bonenfeest kon beginnen. Wees gerust, het is nog goed gekomen!
Ik ben echter nog altijd zot van allerlei bonenstoofschotels, stevige kost als chili con carne enzo. Dit recept is hier een blijvertje én een klassieker in de barbecuewereld. In Amerikaanse barbecuerestaurants staan baked beans of bbq beans steevast op het menu als bijgerecht.
Ingrediënten (voor een grote pot bonen):
- Enkele grote tomaten in stukjes of 300 ml passata
- Blikje witte bonen
- Blikje zwarte bonen
- Blikje kidneybonen
- Een grote ajuin, fijngesnipperd
- Teentje look, geperst
- 15 cl appelsap
- klein scheutje appelazijn
- Barbecuesaus
- Gerookt paprikapoeder
- Cajunkruiden
- Chipotle (gerookt chilipoeder, evt vervangen door pilipili)
- Klein snuifje komijn
- Peper en zout
Stoof de ui in wat olijfolie samen met de look glazig. Voeg een goeie snuf van de droge kruiden toe en laat even meebakken tot het heerlijk ruikt. Laat ondertussen de bonen uitlekken en voeg toe aan het uienmengsel. Voeg de tomaat toe samen met het appelsap en een eetlepel barbecuesaus. Laat minstens twee uur stoven op een zacht vuurtje of op de barbecue. Proef ondertussen en voeg gerust wat kruiden toe. Als het te zoet is, kan je een scheutje appelazijn toevoegen.
Eet smakelijk!
Op zoek naar andere bijgerechten voor een volgende BBQ? Wat dacht je van deze couscoussalade met venkel of deze gegrilde sla met halloumi?