English below.
Deze week alweer veel geoogst en die oogst kunnen we nu niet meer allemaal opeten. Dus willen we die zomer in een potje vangen! De week heb ik tomaten geroosterd voor passata en alweer een grote pot provençaalse saus gemaakt. De saus is momenteel een favoriet in de keuken en deze keer werd de lekkernij niet meteen gegeten maar geweckt.
Ik maak de saus zoals altijd: ui, tomaat, aubergine, courgette, look en veel kruiden. Enkele uren laten pruttelen en klaar. Daarna in gesteriliseerde potten (in de oven), vullen en een uurtje in de weck. Het is even wat werk maar als het deze winter grijs en grauw is, dan is er niets zaliger dan zo’n potje pure zomer open te trekken!



Ik gebruikte de vers geoogste tomaten (3,1 kg!) en nog wat tomaten die ik de vorige weken had ingevroren (2 kg ongeveer). Eén ervan was een nieuwe soort, Green Zebra. Die was wat overrijp dus die mocht in de saus. Hopelijk kan ik volgende week een perfect rijp exemplaar eens rauw proeven.
Verder werd er opnieuw prei geoogst, boontjes, wat besjes, een massa kruiden en legden onze kippen verse niet-besmette eieren! Als bonus nog een foto van de aardappels die vorige week had geoogst.
Neem een kijkje bij Dave van Our Happy Acres voor alle post over Harvest Monday!
We’ve been harvesting lots of tomatoes this week and we can’t keep up with them anymore, so I decided to can all of them. I froze a few kilograms a few week ago too, so I used these as well. I made some oven-roasted passata and sauce provençale. It takes some time but when you open a jar of this in the middle of the dark winter… Ah, summer in a jar!!
Besides lots of tomatoes (and the first Green Zebra), we’ve been harvesting more beans, some of those delicious summer leeks, herbs and some hot peppers (which weren’t all that hot). All in all, a great harvest!
Please take a look at Our Happy Acres for more Harvest Monday!
Wij maakten al vele liters gebakken tomatensoep en ketchup. Lekker
LikeLike
Is zelfgemaakte ketchup echt zoveel lekker dan het spul uit de winkel? Jullie hebben natuurlijk érg veel tomaten, dat “probleem” heb ik niet 😉
LikeLike
The tomatoes have been keeping me busy too. The oven roasted passata sounds interesting, I have never made that before. Do you put it through a food mill after roasting?
LikeLike
Yes, using a stick blender and sieve works too. It gives a deep flavor to the passata!
LikeLike