Echt herfst

English below.

De herfst heeft ons nu volledig in zijn greep… Wil je iets gaan oogsten in de tuin, kun je maar beter op alle weertypes zijn voorbereid. Regen? Check! 5 beaufort? Check! En gelukkig ook nog: stralende zon? Check!! Van de laatste indian summer heb ik geprofiteerd om zowel de siertuin als de moestuin al wat winterklaar te maken en ik kon dus nog het één en ander oogsten… 

Het wortelvak is nu bijna volledig leeg. Ik oogstte nog heel wat wortelen in allerlei formaten en nog enkele pastinaken. Wat hebben we geleerd? Die gekleurde wortelmixen komen er niet meer in, mooi om naar te kijken, dat wel maar er is opvallend veel geknabbeld aan die wortels terwijl de klassieke oranje wortels uniformer en egaler waren. En elk jaar nieuw pastinaakzaad, zo wordt er gezegd… Wees niet eigenwijs zoals ik want je oogst zal érg tegenvallen.

Verder nog even nazomeren met een vergiet vol tomaten. Niet meer moeders mooiste maar nog erg lekker, dus ideaal voor een dampende kop tomatensoep!

Ik kon voor het eerst wat sperziebonen oogsten van de struikbonen die ik als experiment had gezaaid rond half augustus. Experiment min of meer geslaagd maar ik zou het in het vervolg toch wat eerder zaaien zodat je er langer van kan genieten.

Het is toch vooral herfst en dat zie je dan weer in de kolenoogst: enkele mooie koolrabi’s en alweer een erg mooie en lekkere broccoli. Ook aan de venkel kan je zien dat deze best in dit koel en vochtig weer gedijen. We mochten genieten van een joekel van een venkel!

Ben je benieuwd wat de rest van de wereld nu nog eet uit de tuin? Neem dan een kijkje bij Dave van Our Happy Acres, die elke week Harvest Monday organiseert.

 

While it’s been mostly typicall fall weather over here, we’ve enjoyed some summery days too. We used that lovely weather to our advantage to get both the kitchen garden as the rest of the garden ready for winter. The carrots and parsnips were all pulled. It’s not been a great year for them so far but it’s still enough for a couple of meals.

Still some summer harvests in our basket: tomatoes and even some beans. Remember when I sowed these bush beans as an experiment in the middle of August? I was able to harvest enough for one person, I might think about sowing bush beans at the beginning of August next year.

It’s been mostly fall of course and you can clearly see that in the brassica section: a few beautifully plump koolrabis and another broccoli. The fennel thrives best in this cool and wet weather, we were rewarded with a big and juicy bulb.

Curious to see what the rest of the world is still eating from the garden, check out Dave’s blog Our Happy Acres.

Advertenties

Een gedachte over “Echt herfst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s