De kop is er af..!

Daar is de lente maar waar is de zon? We hebben er lang genoeg moeten op wachten maar dan eindelijk: voorlopig geen nachtvorst meer en een streepje zon. Afgelopen week zijn we er ingevlogen om de schade in te halen! Vorige zaterdag (24 maart) gingen de eerste zaadjes de grond in, enfin de zaaibakjes. Ik gebruik voor het eerst “root trainers”, dit zijn diepe, smalle zaaitrays die je per 4 modules open kunt doen als een boek. Nu gebruikte ik de minst diepe, de diepste root trainers zijn voor de bonen eind april. Ik ben eens benieuwd hoe ze gaan bevallen!

De pootaardappels (allemaal Berber) liggen al 3 weken te wachten tot ze naar buiten mogen, ondertussen zijn er al mooie, korte scheuten ontwikkeld.

Ik zaaide een aantal kolen: spitskool (Cape Horn), broccoli (Aquiles), bloemkool (Fremont) en koolrabi (Wener witte). Ook enkele venkels (Antares) en andijvie (Eminence) en uiteraard ook enkele soorten sla (Attraktion, Navara en Mafalda). Die Mafalda zou niet aantrekkelijk zijn voor luizen, dat zullen we nog wel eens zien hier in ons luizenpretpark. Ik zaaide ook nog wat peterselie en bieslook. Vandaag, na één week dus, stond er al het één en ander boven: koolrabi, andijvie, spitskool en de sla Mafalda! Het komt zoals altijd wel weer goed!

28c82f51-bbe8-4ed1-81b1-9618fd989a01_zpsu3hjbxap

Deze week vond ik een gaatje in mijn agenda om de compost van vorig jaar te verdelen. Op het bed waar de pompoenen komen, kwam een dikke laag, net als op het bed van de kolen en courgettes.

img_2216_zpsnz5tquog

Vandaag (31 maart) heb ik courgettes (Ducato) gezaaid in de serre, zeer vroeg voor mijn doen maar ik hoop dat het weer goed genoeg is eind april zodat ze dan naar buiten kunnen voor onze grote reis.

De eerste zaden gingen in de vollegrond op het wortelbed: 3 rijen Mokum en 2 rijen radijs (17 jours). Het werd afgedekt met vliesdoek tegen felle regen, koude nachten en die stomme buurtkat die denkt dat onze tuin haar badkamer is…

In de serre heb ik nog 3 dahlia’s in potten gezet en wat Cosmos mix en Cosmos Sonata gezaaid. De Sonata is laagblijvend en zou erg mooi zijn in potten.

Het werd ook hoog tijd om de bramen te snoeien. Het ziet er nu weer wat netter uit maar ben vorig jaar te wild geweest en had al een aantal takken gesnoeid die in de weg hingen waardoor deze nu niet lang genoeg meer waren om op te binden. Volgend jaar toch iets meer nadenken voor ik in het wilde weg begin te snoeien!

gesnoeide bramen
gesnoeide bramen

Er moet nog heel wat gebeuren maar de kop is eraf! Alles is wat later dan vorig jaar maar zoals dat gaat in de natuur: het komt wel in orde!

Advertentie

Een gedachte over “De kop is er af..!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s