Perzische kipspiezen

Afgelopen zondag zou er gegrild worden, ik stond alleen erg brak op… Zaterdag was net iets té leuk geworden! Kan gebeuren dus dan maar iets simpels op de bbq. Simpel was het wel maar ook verrassend lekker.

De brochettes worden gemarineerd in ui, look, citroensap en nog wat kruiden die je zeker in de lade liggen hebt. Gebruik altijd kippendijen in plaats van kippenborst, het resultaat zal 100 keer malser worden.

De marinade zou iets typisch midden-oosters zijn dus je zou ze naast de adana kebabs kunnen serveren maar de spiesjes zijn eigenlijk bij alles lekker! Gewoon eens proberen!

Ingrediënten

voor 5 personen:

  • 1 kg kippendijen
  • sap van 1 citroen
  • 1 grote ui
  • 1 teen look
  • olijfolie, ongeveer 1 dl
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • satéstokken (als je houten prikkers gebruikt, laat ze dan zeker een uurtje weken in water)

Snij een ui in grove stukken en doe dit samen met de look, citroensap en kruiden in een mengbeker. Mix tot een pasta en giet er voorzichtig de olijfolie bij totdat de pasta in een dikke dressing verandert.

Snij nu de kip in stukken en doe de kip samen met de marinade in een zak in de koelkast. Laat minstens 1 uur marineren.

Rijg de stukken kip aan een satéstokje. Ik hou van stevige brochettes met behoorlijk wat vlees en dan steek ik 2 stokken in één saté. Dat zal straks ook wat makkelijker zijn om te draaien op de barbecue. Hiervoor steek ik eerst al het vlees op één stok en duw er daarna de tweede stok een beetje naast.

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte (+/- 180gr). Leg de spiezen eerst op het stuk boven de kolen (dus directe warmte) tot ze voldoende kleur hebben. Keer ze af en toe.

Wanneer ze voldoende kleur hebben gekregen, leg je ze op indirecte kant om verder te garen. De brochettes zijn klaar maar nog heerlijk sappig als je thermometer 72°C aangeeft. Bij mijn dikke brochettes duurde dit ongeveer 15 minuten. Laat ze nog even rusten en val aan! Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s