Recept: focaccia met verse kruiden (en tomaat)

Ik ben zot van brood en zot van soep maar soms ben ik die beboterde bruine boterham wel eens beu en wil ik iets anders om te soppen… Ja, ik ben een broodsopper, ik beken. Dan bak ik focaccia en ben ik in de zevende broodsoppershemel! De focaccia is uiteraard lekker bij alles en helemaal niet moeilijk! 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ingrediënten (voor 2 ronde broden)

  •  7 g droge gist
  • 3,25-3,5 dl lauwwarm water
  • 3 el olijfolie + extra voor de korst
  • 500 gram tarwebloem (ik gebruikte ongebleekt tarwemeel want weliswaar lekker was maar een moeilijk handelbaar deeg werd)
  • 2 tl zout
  • enkele teentjes fijngesnipperde look
  • verse kruiden en eventueel tomaat, geroosterde paprika etc. voor de afwerking
  • 2 ronde bakblikken
  1. Doe de eerste 5 ingrediënten in de kom van je keukenmachine met de deeghaak en laat 10 minuten draaien op de laagste stand. Het deeg zou nu elastisch moeten aanvoelen en zich losmaken van de kom. Indien het deeg iets te droog is, kan je wat water toevoegen…
    Zonder keukenmachine doe je hetzelfde maar dan met de hand. Voeg alle droge ingrediënten in een grote kom en maak een kuiltje. Doe de natte ingrediënten in het  kuiltje en begin te mengen en daarna 10 minuten kneden.
  2. Doe het deeg in een ingevette kom , dek het af met plasticfolie of een vochtige keukenhanddoek en laat het op een warme plek rijzen voor 1 à anderhalf uur tot het deeg is verdubbeld.
    Je kan de kom eventueel in de oven op 30 graden zetten maar dit is zeker in de zomer niet noodzakelijk.
  3. Kneed het deeg heel lichtjes en verdeel in 2 ballen. Leg wat bakpapier in je bakblik en rol elke bal tot een cirkel ongeveer even groot als bakblik. Dek opnieuw af en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Hak de kruiden fijn en meng met de fijngehakte look en enkele eetlepels olijfolie. Maak wat kuiltjes in de het deeg met je vingers en besprenkel met de kruidige olijfolie. Laat ze in 25 à 30 minuten goudgeel bakken. Haal ze uit het blik en laat ze even afkoelen. Ze zijn warm op hun lekkerst maar je kan ze heel makkelijk nog een doorwarmen in een warme oven of toaster.
Advertenties

Een gedachte over “Recept: focaccia met verse kruiden (en tomaat)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s